Astma en voeding

“Groente, fruit en vezels beschermen bij astma”
Mensen met astma die gezond eten, hebben minder symptomen en kunnen hun ziekte beter onder controle houden. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in European Respiratory Journal. Een voeding rijk aan fruit, groenten en voedingsvezels heeft een positieve invloed, dit in tegenstelling tot een voeding rijk aan vlees, zout en suiker.

Voedingsadvies
Mannen die gezond eten, hebben 30 procent minder kans op astmatische klachten. Voor vrouwen is dat 20 procent. Volgens de onderzoekers kan gezond eten preventief werken tegen astma en zorgen dat de ziekte beter onder controle blijft. Een voeding die rijk is aan groenten, fruit en vezels is rijk aan anti-oxidanten en heeft een anti-inflammatoir effect. Een voeding die rijk is aan zout, suiker en vlees heeft juist een inflammatoir effect. Het is (nog) niet standaard om bij astma voedingsadviezen te geven of de diëtist in te schakelen. Maar dit onderzoek laat zien dat je veel gezondheidswinst kunt bereiken met gezonde voeding.

Franse studie
In het onderzoek zijn de gegevens bestudeerd van bijna 35.000 Franse proefpersonen, zowel met als zonder astma, als onderdeel van de NutriNet-Sante studie. In de studie werd gevraagd naar het voedingspatroon, maar ook naar symptomen van astma. De symptomen werden door alle deelnemers een jaar lang gerapporteerd.  Bij 28% van de vrouwen en 25% van de mannen werd minimaal 1 astmasymptoom aangetroffen. Bij hen werd een extra vragenlijst gebruikt, om het gebruik van medicijnen, ziekteverzuim en klachten te meten. Ook werd hen gevraagd om 3 dagen een eetdagboek bij te houden. Er werd gecorrigeerd voor factoren als roken en lichaamsbeweging.

Bron: MedicalXPress en European Respiratory Journal

Laden...