Koken met Kruiden

Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak en zijn bovendien perfect voor de vervanging van zout! Te veel zout is namelijk slecht voor de gezondheid. Meer dan 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. Te veel zout kan risico’s met zich meebrengen zoals een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker of botontkalking. Daarnaast moeten mensen met een hoge bloeddruk, overgewicht en ouderen extra opletten op hun zout inname.

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Kruiden komen vooral van kruidachtige planten en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren gebruikt zoals; peterselie, selderij, lavas of basilicum. Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel. Specerijen van vruchten en bloemen onder andere peper, paprika, nootmuskaat, kruidnagel en vanille.

De volgende kruiden kun je gebruiken om je gerecht op te vrolijken of om een extra kick te geven aan je maaltijd!

Dille
Dille kan je het beste niet laten meekoken met het gerecht, maar pas op het laatste als garnering te gebruiken. Vooral lekker bij vis en schaaldieren maar kan ook goed in soepen, in koolgerechten of in salades. Gebruik gerust veel!

Basilicum
Basilicum kan je veel gebruiken in gerechten en het is niet extreem overheersend. Voeg het wel pas als laatste toe! Als je niet de gehele blaadjes wilt gebruiken in je gerecht, snijd de blaadjes dan niet maar scheur ze – zo blijft de smaak beter in het kruid. Basilicum is vooral lekker bij tomaten, paprika of aubergine gerechten. Wordt vooral in de Italiaanse keuken gebruikt in combinatie met knoflook.

Bieslook
Bieslook kom je vooral tegen in aardappelgerechten, salade, soepen of kaasgerechten. Bieslook kan je ook heel makkelijk invriezen als je te veel hebt, en je hoeft voor dit kruid ook niet bang te zijn voor een overheersende smaak. Het lekkerste is als je bieslook niet meekookt!

Koriander
De smaak van koriander kan soms een beetje dominerend zijn, dus ook hier mee moet je opletten. Koriander vindt je veel terug in de Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse keuken. Het past dan ook goed bij tomaten, vis, en peulvruchten. De stelen van koriander kan je trouwens meekoken, de blaadjes zijn minder lekkerder om mee te koken.

Tijm
Tijm is een veel gebruikt kruid in vlees en gevogelte gerechten. Ook zie je het veel in sausen en stoofschotels.  Takjes die je overhebt kan je makkelijk laten drogen en later nogmaals gebruiken. Tijm kan je wel laten meekoken.

Peterselie
Peterselie is een kruid wat het meest gebruikt wordt in Europa. Peterselie wordt net als basilicum veel gebruikt in de Italiaanse keuken en past dan ook goed bij tomaten en kan goed in ovengerechten. Ook wordt peterselie veel gebruik als garnering van gerechten. Als je kiest om peterselie mee te koken in je gerecht, dan kan je het beste de steeltjes gebruiken!

Lavendel
Hoewel je het misschien niet verwacht, kan je ook koken met lavendel. Behalve dat het bloemetje er mooi uit ziet en lekker ruikt, past het ook goed in desserts, roomsausen en gebak! Bak bijvoorbeeld koekjes met lavendel of chocolademelk met lavendel.

Munt
Als je kookt met munt moet je oppassen dat je er niet te veel bij doet, anders smaakt je complete gerecht naar munt. Munt wordt ook wel veel gebruikt in desserts, lamsvlees en vruchtensalades. Gebruik verse munt als garnering of in de thee, met gedroogde munt kan je goed koken.

Rozemarijn
Rozemarijn wordt ook in veel huishoudens regelmatig gebruikt. Je ziet het veel terug bij mediateraanse gerechten en het kan ook goed bij vlees. Bij rozemarijn moet je wel de blaadjes, wat een soort naaldjes lijken, van het takje afritsen. Je kan het ook goed meekoken in je gerecht.

Laurier
Laurier kook je mee in je gerecht en moet je er dan ook weer later uithalen. Het gaat meer om de smaak die vrij komt, het blaadje zelf kan je niet eten. Het wordt veel gebruikt in stoofpotten en soepen.

Salie
Hoewel je salie ook veel in Europa ziet, hoort het voornamelijk thuis in de Indiase keuken. Maar gelukkig kan het ook goed in pasta gerechten en vleesgerechten. Ook salie kan je gerust meekoken met het gerecht.

Bron:
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kruiden-en-specerijen.aspx
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

Laden...