Recept zoetaardappel

De zoete aardappel, Wij Nederlanders zijn echte aardappeleters. Ben je toe aan een alternatief voor de standaard groente, vlees en aardappelen op je bord? Probeer dan de zoete aardappel! Waar komt deze zoete aardappel plotseling vandaan? En waarom is deze knol plotseling zo hip?

De zoete aardappel, ook wel batatas genoemd, komt uit Zuid-Amerika en het lijkt er op dat Columbus de eerste zoete aardappel naar Europa heeft gebracht. De zoete aardappel heeft veel weg van de ‘gewone’ aardappel maar heeft duidelijk een andere smaak. Zoals al blijkt uit de naam, hebben ze een zoete smaak. Zoete aardappelen smaken meer zoals wortelen.

Zoete aardappelen zijn heel gezond! Steeds meer mensen denken dat koolhydraten slecht voor je zijn en dat je koolhydraten moet vermijden in je voedingspatroon. Dat is zeker niet nodig! Koolhydraten heb je nodig om energie van te krijgen, zonder koolhydraten kan je niet eens je hersenen laten functioneren. Balans is daarentegen wel belangrijk en eet koolhydraten daarom met mate.

Zoet aardappelen bevatten geen vet en bestaan voor 80% uit water. 100 gram zoete aardappel bevat nog geen kwart van de koolhydraten die 100 gram rijst bevat. Daarnaast bevat een zoete aardappel een enorme hoeveelheid betacaroteen, vitamine A en natrium.

De naam ‘zoete aardappel’ klinkt misleidend. Eén zoete aardappel bevat 4 gram aan natuurlijke suikers, maar pas goed in het dieet van mensen met diabetes. Gekookte zoete aardappelen met schil is heerlijk in een salade. Deze aardappelen hebben een lagere glycemische index waardoor de voedingstoffen langzaam worden opgenomen door het lichaam.

Tegenwoordig kan je de zoete aardappel over al vinden. In elke supermarkt, op de markt, in restaurants of lunchrooms kom je hem tegen. Niet zo gek want volgens veel mensen is het zelfs het nieuwe superfood! Je kan veel variëren met de zoete aardappel. Maak er frietjes van of in een brownie taart of zoals hieronder en recept voor een hartige taart met zoete aardappel en spinazie!

Recept voor een hartige taart met zoete aardappel en spinazie

Ingrediënten:

  • 5 zoete aardappels
  • 400 gram verse spinazie
  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 4 eieren
  • 1 bol mozzarella
  • half kopje geitenkaas
  • klein beetje geraspte kaas voor bovenop

Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200°C. Vet een middelgrote ovenschaal in met olie.Snijd de zoete aardappels in dunne plakjes en leg ze in een ovenschaal zodat je de zijkanten en bodem goed bedekt met een paar laagjes aardappel. Besprenkel dit vervolgens met olijfolie en zet 15 minuten in de oven.Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg de spinazie toe en bak dit alles nog een paar minuten. Als er vel vocht in de pan staat kan je dit het beste even afgieten. Snijd de mozzarella en geitenkaas in kleine blokjes. Klop de eieren los en voeg de mozzarella en geitenkaas toe. Ook wat peper en zout en eventueel andere kruiden die je lekker vindt.Voeg dan het spinazie-mengsel en het eimengsel bij elkaar en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi je er nog wat geraspte kaas over. Zet de schaal nu 40 minuten in de oven op 200 graden.

Laden...