Tips op gezond te gourmetten

Kies bij voorkeur voor magere soorten vlees
Kies bij magere vleessoorten zoals kipfilet, kalkoenfilet, runderhamburger, ongepaneerde schnitzel, biefstuk, tartaar en varkenshaas.

Kies ook eens voor vis
Probeer ook eens vis. Alle soorten vis zijn goed, al zijn sommige wel wat vetter. De witte vissoorten zijn mager, vissoorten zoals zalm, tonijn en makreel zijn vetter.

Maak gebruik van groenten
Ook groenten zijn erg lekker bij gourmetten. Vooral champignons. Ui en paprika zijn aanraders, omdat ze niet eerst hoeven te worden gekookt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen er een lekkere salade bij te serveren.

Pas op met stokbrood
Soms duurt het even voordat je vlees gaar is. In een mum van tijd heb je tijdens het wachten al wat stukjes stokbrood op, al dan niet met kruidenboter. Beperk je tot een paar sneetjes met een dun laagje kruidenboter. Deze kun je ook zelf maken op basis van halvarine, waaraan je verse kruiden en een teentje knoflook toevoegt.

Zorg ervoor dat er genoeg op tafel staat aan producten die je kunt nemen tijdens het wachten bij het bakken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld olijven, augurken, geroosterde kikkererwten, cherrytomaatjes, plakjes komkommer, worteltjes of fruit.

Fruit kun je ook lekker bakken op de gourmet. Denk bijvoorbeeld aan schijfjes ananas of warme perzik.

Bak in olie of vloeibaar bak en braadproduct
Maak gebruik van olie of vloeibaar bak en braadproduct bij het bakken. Een drupje olie/vloeibaar bak en braadproduct is genoeg. Het is ook niet nodig om elke keer opnieuw olie/bak en braadproduct in het pannetje te doen.

Pas op met sausjes
Bij gourmetten horen sausjes. Veelal zijn dit vette sausjes waarin het vlees soms verdrinkt. Probeer de hoeveelheid sausjes te beperken en kies bij voorkeur voor de rode sauzen zoals ketchup, curry, shaslicksaus of barbecuesaus.  Rode sausjes zijn minder vet dan witte sausjes zoals bijvoorbeeld knoflooksaus.

Laden...