Voedselverspilling

Gooi jij wel eens eten weg? Gebruik jij producten niet meer na de opgedrukte houdbaarheidsdatum? Ga je bewust om met je voedsel? Er is sprake van voedselverspilling als voedsel, gemaakt voor consumenten, niet wordt opgegeten of opgedronken. In Nederland wordt er gemiddeld 41 kilo aan eten per persoon per jaar weggegooid. Ook verdwijnt er 57 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet: dat is vooral koffie en thee (31 liter), gevolgd door melk (10 liter).

Het produceren van eten kost grondstoffen, energie en water. 20% tot 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen op aarde is afkomstig van de productie van ons voedsel. De milieubelasting van productie voor Nederlandse voedselconsumptie zou zonder voedselverspilling 14% lager kunnen zijn.

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor die 41 kilo voedselverspilling? 5% komt vanuit de supermarkt, 14% is horeca, 39% verspilling door de producent en de consument is hier 42% verantwoordelijk voor. Wij dus! Wist je trouwens dat je door geen voedsel te verspillen zo’n 145 euro per persoon per jaar kan besparen?

Het Voedingscentrum meldde deze week dat de ambitie er is om in 2030 de voedselverspilling in Nederland te hebben gehalveerd. Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties gaan hier samen aan werken, laten ze in dit artikel weten.

Wat het meeste wordt weggegooid is brood, zuivel, groenten, fruit en vlees. Hier kun je met veel makkelijke trucjes een hoop op besparen. Brood is bijvoorbeeld makkelijk in te vriezen, waardoor het langer goed blijft. Met brood dat al langere tijd buiten de koeling ligt en al oud aan het worden is kun je nog prima wentelteefjes maken of in het tosti-ijzer stoppen. Ook maaltijdresten en vlees zijn geschikt om in te vriezen of gekoeld te bewaren.

Een andere reden van voedselverspilling kan zijn dat er teveel gekookt is dan dat er op dat moment gegeten wordt. Daarom is het verstandig groenten en aardappels af te wegen voor het koken en voor pasta gebruik te maken van een eetmaatje (om de hoeveelheid pasta mee af te meten). Ook kun je restjes van de avond ervoor in de koelkast zetten om deze maaltijd de volgende dag als lunch te eten.

Verder kun je tijdens het boodschappen doen gebruik maken van een boodschappenlijstje. Zo haal je minder snel te veel (onnodige) producten in huis. Heb je alsnog een product te lang laten liggen en heeft het de THT-datum (ten minste houdbaar tot)  overschreden? Geen paniek, de meeste producten met een verstreken THT-datum kunnen vaak nog dagen na de datum veilig worden gegeten. Door te kijken, ruiken en proeven kun je het product nog beoordelen op kwaliteit. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot) kunnen na deze datum niet meer veilig gegeten worden.

Ook hoef je een appel met een beurze plek niet gelijk weg te gooien, maar snij hier omheen. Fleur hem op met een kaneel of eet hem met een beetje yoghurt met rozijnen. Heb je een bruine banaan? Mix het met twee eieren en bak er overheerlijke bananenpannenkoekjes mee.

Het produceren van voedsel is dus een belasting van het milieu. Wat is het dan zonde om er ook nog eens een deel van weg te gooien!

Laden...