Alcohol Blog

Calorieën in alcohol 
Alcohol is één van de energieleverende voedingstoffen, net als eiwitten, koolhydraten en vetten. Eén gram alcohol levert 7 kcal. Dat is meer dan in koolhydraten en eiwitten, want deze bevatten 4 kcal per gram. De totale hoeveelheid calorieën hangt ook af van de hoeveelheid suiker die in de drank zit. Zo bevat een biertje minder calorieën dan een zoet mix drankje, maar ook een glas bier bevat ongeveer 100 kcal. Wanneer je een glaasje alcohol nuttigt, krijg je daardoor snel calorieën binnen, maar je krijgt hierbij geen nuttige voedingstoffen binnen. Je lichaam heeft er eigenlijk niks aan. 

Wordt alcohol sneller afgebroken als je na het drinken iets eet of drinkt?
De lever breekt met een constante snelheid alcohol af, hierdoor kan je het afbreken van alcohol niet versneller of vertragen. En nee.. helaas ook niet door iets te eten, water of koffie te drinken, frisse lucht of extra veel te bewegen. Maar hoe lang duurt de afbraak van alcohol dan? De afbraak van één glas alcohol duurt gemiddeld 1,5 uur. Dus wanneer jij tijdens een avondje stappen 10 biertjes hebt gedronken, duurt het ongeveer 15 uur voordat jouw lichaam alle alcohol heeft afgebroken! Dus misschien heb jij wel eens achter het stuur gezeten, terwijl jouw lichaam nog een paar glazen alcohol moest afbreken..

Wel is het is het zo dat als je een maaltijd eet voordat je drinkt (het wel bekende bodempje leggen), de alcohol langzamer wordt opgenomen. Dit komt omdat het eten als het ware een buffer vormt in je darmen. 

Niet opsparen
Dus als het advies is: één glas alcohol per dag, dan neem ik toch gewoon de hele week geen alcohol en dan op één dag zeven glazen? Nee!! Het opsparen van je alcoholische dranken (binge drinken) past niet in dit advies. Dus het is niet zo dat je op de ene dag twee wijntjes mag, als je de dag erna niets neemt.

Tips, wil je toch graag alcohol wilt drinken;

  • WATER: Drink naast een glas alcohol een glas water, omdat alcohol vocht afdrijvend werkt (Ahááa, daarom moet je altijd zo vaak plassen als je gedronken hebt!). Daarnaast is water het enige middel dat kan helpen bij een kater. Een kater kan optreden na >3 glazen. Een belangrijke factor bij een kater is de verstoring van de vochtbalans.
     
  • Leg een goede bodem(voorkeur een maaltijd met veel vezels).

Laden...