“Eerder” zwanger met mediterrane voeding?

Mediterrane voeding verhoogt de kans op zwangerschap bij paren die een IVF of ICSI behandeling ondergaan. De studie werd uitgevoerd in het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam. Aan de studie namen 161 koppels deel die een IVF- of ICSI-behandeling ondergingen. De koppels werd geadviseerd om te letten op de inname van foliumzuur. Tevens werd het voedingspatroon geanalyseerd. 
De voeding van de vrouwen werd verdeeld in twee typen voedingspatronen, te weten: het ‘gezondheidsbewuste en weinig bewerkte’ voedingspatroon en het ‘mediterrane’ voedingspatroon. Het eerste werd gekenmerkt door een hoge inname van fruit, groenten, vis, granen en een lage inname van snacks, vlees en mayonaise en bleek te leiden tot een toename van de foliumzuurconcentratie in de rode bloedcellen. Het mediterrane voedingspatroon werd gekenmerkt door een hoge inname van plantaardige olie, groenten, vis en peulvruchten en een lage inname van snacks en leidde tot een toename van de foliumzuurconcentratie in de rode bloedcellen, vitamine B6 en een toename van de vloeistof in de follikels. Wanneer de koppels voeding tot zich namen dat sterk gerelateerd was aan het mediterrane voedingspatroon was de kans op een zwangerschap 1,4 keer groter dan wanneer ze geen mediterrane voeding aten. Geconcludeerd werd dat mediterrane voeding de kans verhoogt op een succesvolle behandeling met IVF of ICSI. 

Bron: Vujkovic M, de Vries JH, [..], Steegers-Theunissen RP. The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Fertil Steril 2010; 94(6):2096-101

Laden...