Keto of plant Based?

“Mogelijk”! Plantaardig eten zorgt voor lagere calorie-inname dan ketogeen dieet!

Voorstanders van een koolhydraatbeperkt dieet zeggen vaak dat dit dieet leidt tot minder honger en meer verzadiging na de maaltijd. Ook zouden ketonen de eetlust onderdrukken. Maar klopt dit ook in de praktijk? Onderzoeker Kevin Hall van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) nam de proef op de som. Het resultaat: plantaardig eten leidt juist tot een lagere calorie-inname.

Plantaardig versus dierlijk
In het onderzoek werden 2 proefdiëten gebruikt. Het ene was een (grotendeels) plantaardig dieet met 75 energieprocent koolhydraten en slecht 10 energieprocent vet. Het andere dieet was een ketogeen dieet met veel dierlijke producten, 75 energieprocent vet en 10 energieprocent koolhydraten. Het ketogeen dieet bevatte 13,9 gram vezels per 1000 kcal, het plantaardige dieet bevatte 35,9 gram vezels per 1000 kcal. De 20 vrijwilligers volgden eerst 2 weken het ene dieet en daarna 2 weken het andere dieet. Ze mochten onbeperkt eten en waren gedurende het hele onderzoek in het instituut. Hun energie-inname werd gemonitord en ook werden lichaamsfuncties zoals lichaamsgewicht, bloedglucosegehalte en insulinewaarden gemeten.

Eetlust
Het plantaardige dieet verhoogde het bloedglucose- en insulinegehalte meer dan het ketogeen dieet. Ook hadden de deelnemers tijdens het ketogeen dieet meer ketonen in hun bloed. Maar in de praktijk bleek juist dat de mensen tijdens het plantaardig dieet minder energie binnenkregen, gemiddeld 689 ± 39 kcal per dag. Er was geen verschil in de mate van honger die werd gerapporteerd. Het gewichtsverlies was in beide groepen vergelijkbaar. In de eerste week van het ketogeen dieet vielen de deelnemers het meest af, waarschijnlijk door het verlies aan vocht. Bij het plantaardig dieet was er meer verlies van vetmassa dan bij het ketogeen dieet.

Laden...