Klachten die niet echt te verklaren zijn?

Voedselallergie  
Dit is een reactie van het afweersysteem op een eiwit in het voedsel. Dit type reactie, dat vaak een voedselallergie wordt genoemd, is zeldzaam. Bij een voedselallergie veroorzaken bepaalde voedingsmiddelen altijd dezelfde klachten, zelfs als er maar een heel klein beetje van genuttigd wordt. De voedingsmiddelen die het vaakst allergieën veroorzaken zijn: schaal- en schelpdieren, eieren, vis, melk, noten, pinda's, sesamzaad, soja en tarwe, rogge, haver en gerst. In het geval van een voedselallergie reageert het lichaam op het allergeen door de aanmaak van een antistof (IgE) tegen het allergeen of met andere immuunreacties. De symptomen hangen af van de immunologische reactie in het lichaam. Symptomen van een voedselallergie kunnen huiduitslag, astma, een loopneus en opgezette lippen zijn, maar ook diarree en buikkrampen, braken en misselijkheid. In ernstige gevallen kunnen ze levensbedreigend zijn - een reactie die anafylaxie wordt genoemd, waarbij het hart- en vaatstelsel niet meer goed functioneert. Mensen met voedselallergieën kunnen last hebben van darmklachten, maar dit zijn gewoonlijk lichte klachten in vergelijking met hun andere symptomen.

Voedselovergevoeligheden 
Immuunreacties waarbij geen IgE-antistoffen aangemaakt worden noemen we voedselovergevoeligheden. De symptomen waar voedselovergevoeligheid mee gepaard gaat treden soms alleen op in de darmen. Het is niet makkelijk de oorzaak van de klachten vast te stellen, omdat er meestal geen antistoffen aangemaakt worden die gevonden kunnen worden in een bloedonderzoek. Een voorbeeld van voedselovergevoeligheid is gluten overgevoeligheid (coeliakie). Hier heb je hele mooie bloedtesten voor

Laden...