Kinderdiëtist

1,5 jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de 4 jarige HBO opleiding “Voeding en Diëtetiek” en heb ik een bijscholing gevolgd “de Post HBO kinderdiëtetiek”. Hierbij heb ik een verdieping meegekregen om complexere zuigelingen, peuters, kleuters, schoolgaand kind en jong volwassenen te kunnen begeleiden.

Je kan met verschillende klachten naar een (Kinder) diëtist toe;

Achterstand in de groei,
Te klein of te licht zijn voor je leeftijd. Achterblijven in de groeicurve in lengte en of gewicht. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat het lichaam van de zuigeling, jong kind niet in balans is.

Voeding en eetproblemen,

  • Moeite hebben met eten
  • Niet zoveel eten lekker vinden
  • Weinig kunnen eten

Ouders maken zich vaak zorgen of het kind wel genoeg en gezond eet. Ik zal met je bespreken wat je als ouders het beste kan doen. Ook bekijk ik of je voeding wel voldoende voedingsstoffen bevat om gezond blijven. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt hoe je op een fijne manier kan leren om meer voeding te gaan proeven en eten.

Obstipatie, moeilijke ontslating of bijna geen ontlasting
Een erg vervelende klacht waarbij je vaak buikpijn hebt en je slechter gaat eten omdat je je niet lekker voelt. Ik zal de ouders en het kind adviezen mee geven hoe je het beste de voeding kan aanpassen zodat de darmen beter kunnen gaan werken.

Lactose intolerantie of koemelkallergie,
Wanneer je melkproducten gebruikt en dat geeft buik klachten en/of  soms ook diarree of juist obstipatie? Dan gaan wij samen kijken waar deze klachten vandaan komen en wat ik samen met de ouders en het kind kan doen om te klachten te kunnen verminderen. Ook word hier vaak samenwerkt met de kinderarts/ huisarts om zo een optimale begeleiding te bieden. Soms moeten bepaalde hoeveelheden melkproducten worden weglaten.

Fructose intolerantie
Dit kan dezelfde klachten geven als bij lactose intolerantie. Alleen nu moet je het gebruik van suiker en vruchtensuiker (fruit en vruchtensappen) verminderen of achterwege laten. Ook hier is vaak een samenwerking met de kinderarts/huisarts.

Coeliakie, gluten niet kunnen verdragen
Dit is een eiwit dat in granen, zoals tarwe, gerst en rogge voorkomt. Alleen de (kinder)arts kan de diagnose Coeliakie stellen. Wanneer je Coeliakie hebt moet je je hele leven een glutenvrije voeding gebruiken, dit komt omdat gluten je darmen kapot kunnen maken en veel klachten kunnen geven doordat je lichaam de gluten niet kunnen verwerken. Ik als diëtist zal samen gaan kijken wat je het beste zou kunnen eten om zo goed genoeg te blijven groeien en ontwikkelen.

Peuter diarree of chronische diarree
Heeft u kind weinig eetlust, overdag veel last van diarree (’s nachts niet) en zit uw kind in de peuterfase? Dan kan het goed dat u kind last heeft van peuter diarree! Dit is makkelijk op te lossen met voeding. Samen gaan we kijken hoe we deze klachten kunnen verminderen en wat je peuter het beste zou kunnen eten/drinken.

Overgewicht
Wanneer je in verhouding meer weegt dan dat er bij je lengte past, heb je in veel gevallen overgewicht. Je hebt hier soms last van met bewegen en het is niet goed voor je gezondheid. Ik ga met samen met de ouders en het kind kijken wat gezonde voeding is en hoe je zou kunnen voorkomen dat er klachten gaan ontstaan door overgewicht of zelfs obesitas ontwikkeld kan worden. Het doel ligt niet op afvallen, maar op gewichtsbehoud, omdat kinderen in de groei zijn. Het is dus de bedoeling dat kinderen naar een gezond gewicht toe kunnen groeien.

Ondergewicht
Wanneer je in verhouding minder weegt dan dat er bij je lengte past, heb je ondergewicht. Dit is niet erg als je je goed en fit voelt. Maar wanneer je vaak moe bent of wanneer je veel ziek bent ga je slechter eten. En doordat je slecht eet blijft je gewicht te laag. Dit kan ook gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Ook kan ik je helpen bij,

  • Voedselallergie
  • Voedselovergevoeligheid
  • Wanneer je kind veel gaatjes heeft in het melkgebit
  • Wanneer je kind veel sport
  • Veel spuugt
  • Onrustig is naar het nemen van voeding
  • Zuigeling die niet goed drinkt

 U mag altijd vrijblijvend contact opnemen!

Kinderdiëtist
Kinderdiëtist
Kinderdiëtist
Laden...